Littekentherapie

De klachten

Littekentherapie heeft als doel het opheffen of voorkomen van verklevingen, verharding of verdikking van een litteken. Door middel van bindweefseltechnieken, myofasciale release en speciale tape technieken wordt de doorbloeding van littekens verbeterd, waardoor het littekengebied weer soepel wordt en de klacht verdwijnt.

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen?

Littekens worden vaak onderschat, een onderbreking van de fascia (bindweefselstructuren) geeft namelijk vaak problemen, bijvoorbeeld in de vochtdoorstroming (met voedingsstoffen) en de beweeglijkheid van de structuren eronder (onderhuidsbindweefsel, spieren, organen en gewrichten).

Ook kan een litteken zorgen voor afklemming van zenuwen en/of bloedvaten, pijn, afname van spierkracht en stands- en houdingsafwijkingen tot gevolg hebben. De grootte, diepte en (problemen tijdens) het genezingsproces van een litteken spelen een grote rol bij het ontstaan van verklevingen en de mate waarin klachten worden ervaren. Welke gevolgen het litteken voor iemand heeft, hangt natuurlijk ook af van de locatie van het litteken. Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids heel groot en diep zijn met verregaande gevolgen.

Naar wie kunt u vragen

Onze fysiotherapeuten Caroline Panen, Marga van Vliet en Marije Kramer kunnen u verder helpen.